Найвищий та таємничий пам’ятник Шевченко у Дніпрі: які загадки та перипетії він зберігає

Тарас Шевченко є найвидатнішим письменником України і відомий на весь світ. Він здобув широке визнання на всіх континентах і заведено вважати, що йому встановлено найбільшу кількість пам’ятників по всій земній кулі. Пам’ятник Тарасу Шевченку є як у Вашингтоні, так і в джунглях у Південній Америці.

Редакція сайту 056 сьогодні розкаже про найвищий пам’ятник Шевченко в Україні та світі.

Найчастіше, щоб дізнатися щось цікаве і незвичайне, досить прогулятися рідним містом і детально придивитися до його місць. У Дніпрі, раніше в Дніпропетровську, встановлено чотири пам’ятники Тарасу Шевченку, і кожен із них можна назвати унікальним у своєму роді.

Найвищий пам’ятник Шевченко в Україні та світі

Найприкметніший пам’ятник Шевченку розташований на Монастирському острові в Дніпрі, який є частиною міського парку Шевченка. Це візитна карта міста Дніпро.

З цим монументом пов'язана ціла історія з таємницями та історичними перипетіями.

Колись парк Шевченка називався Потьомкінським. Це було ще до революції 1917 року і в перші роки існування Дніпропетровська. Після перейменування радянською владою парку на більш слушну назву для пролетарського міста, тут за проєктом мав перебувати Тарас Григорович. Український поет, який не потрапив під ідеологічну заборону комуністів.

Згідно із задумом, Кобзар мав бути заввишки 2 метри, сидіти на кручі і дивитися на Дніпро. Начебто для нього готували постамент у дальньому кутку парку. Але не склалося і згадка про той пам’ятник залишилася лише в старій брошурі.

У 1930-х з’являється просте погруддя Шевченка. Його поставлять на Алеї письменників. Зараз її вже немає, бо її було знищено під час війни – місто зазнавало неймовірних артилерійських обстрілів. Сама гіпсова статуя теж згинула під час бомбардувань.

Після війни, коли місто відбудовувалося, дуже швидко впорядкували і парк Шевченка. Тут нарешті в 1949 році поставили нормальний пам’ятник Кобзареві.Це була велика статуя на гранітних брилах. Шевченко дивився на Дніпро, а постамент із глиб символізував кручі його улюбленого Дніпра. На цьому оглядовому майданчику фотографувалося багато городян і туристів. Сам герой сидів у глибоких роздумах і був наче живий, природніший і натуральніший за те, що поставлять згодом на острові поруч.

Цікаво, що спиною до Тараса Григоровича стояв сам Сталін. Тирана поставили обличчям до входу в парк посеред великої клумби – зустрічати відвідувачів.

Трохи пізніше, тоді ще Комсомольський, а зараз Монастирський острів стане частиною культурного місця. Сталіна приберуть після розвінчання культу його особи, а Шевченка задумають перенести на острів.

Ось тут і починається таємниця.

Ніхто не знає, чому ухвалили таке рішення, адже колишній пам’ятник чудово вписувався в парк і подобався багатьом його відвідувачам.

Покинутий постамент у парку Шевченко у Дніпрі

Новий пам’ятник відкривають 5 листопада 1959 року. Старий не стануть переносити – він не вписувався в проєкт і був занадто “живим”, “народним”. Було потрібно щось монументальне, знеособлене. Так і вийшло. Це була колосальна статуя на високому постаменті з граніту. Сам пам’ятник – майстерність ливарного мистецтва.

Скульптуру відлили і привезли на місце двома частинами, після чого зібрали. До 2011 року на постаменті зі зворотного боку була табличка з творцями. Та під час сучасної реконструкції вона зникла.

Тут є загадка. На штанах колоса помітні лампаси. Вони затерті й побічно підтверджують чутки про те, що цей пам’ятник призначався Сталіну. Вже дуже великих він був розмірів, що за рангом належало радянським вождям. Його готували до встановлення, а потім після знаменитої доповіді Хрущова перепрофілювали. Крім цього незрозуміло, навіщо радянському керівництву було необхідно встановлювати українського поета, якщо поруч уже був один? Поки що не знайшли документів, які б пояснювали всі моменти, а тому чутки та домисли ходитимуть і далі.

На штанях можна розрізнити затерті смуги – лампаси

У підсумку, старий пам’ятник відвезли на околицю, новий почав жити своїм життям. Шевченко на Монастирському острові виявиться найвищим пам’ятником поету в Україні та світі. Його висота з п’єдесталом 20 метрів, що на 1 метр вище за київського Шевченка.

У 2011 році її забрали на реконструкцію і повернули у 2014. Тоді статую довелося розділити на кілька частин і знову збирати на місці. Під час складання стався скандал – літери з вірша розмістили неправильно і їх довелося в оперативному режимі міняти.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment